Lärarhandledning Rit som Skapande Skola

Era elever ska få ta del av föreställningen Rit. Det här är en handledning till pedagoger och ska inte delas med eleverna. Den innehåller:

  • Om Rit - till dig som pedagog

  • Schema för Skapande Skola dagen

  • Förberedelser - för dig som pedagog

  • Under föreställningen - för dig som pedagog

  • Efter föreställningen

    Om du vill läsa mer om pjäsen, se bilder eller dylikt så besök pjäsens sida här

Om Rit- till dig som pedagog

I Rit som Skapande Skola projekt får eleverna göra research om sin egen skola, området skolan ligger på eller deras egen bostadsort, det materialet används sedan i föreställningen Rit. I pjäsen Rit får eleverna gå på seans, där får de reda på saker om sin skola och tar tillsammans med skådespelaren kontakt med en ande. De delas in i sina stjärntecken, får avläsa tarotkort och söka svar på ouijabräde för att gräva i händelser som skett på platsen långt innan idag. Varje föreställning blir en unik spökhistoria som klassen varit med att skapa. Det finns överraskningar och läskiga element i föreställningen och tanken är att eleverna ska bli kittlade som under en skräckfilm och börja tvivla på sina egna upplevelser, något som vi sen tar hand om i eftersamtalet.

Vad eleverna inte vet är att vi använder oss av psykologiska trick, manipulering av fakta och mentalism för att skapa illusionen av att andarna verkligen besökt oss. Rit är en effektfull upplevelse som även får eleverna att tänka till kring källkritik, vikten att syna budbärare och att fakta kan förvanskas av en avsändare som vet hur den manipulerar sin publik.

Rit spelas av skådespelaren Love Ersare från Skuggteatern. För frågor om innehållet, lärarhandledningen, lokal och annat som händer på plats hör av er till hen på mail eller 070-684 83 58

Schema för Skapande Skola dagen

Schemat nedan är ramtider som går att anpassa efter elevernas vanliga tider, för t.ex. start på dagen eller lunch. Tanken är att starta dagen med research från första lektionen, lämna en lucka för ställtid och lunch, där skådespelaren bearbetar det material eleverna hittat och väver in det i föreställningen. Efter lunch är det dags för ritual/föreställning och sedan eftersamtal.

Research 08.20-09.50 (90 min)

Plats: bibliotek. Skådespelaren ger introduktion till att göra research på den egna skolan eller orten/platsen. Lotsar och uppmuntrar. Med fördel sker detta i ett bibliotek. Eleverna behöver ha tillgång till datorer, och till söktjänster/arkivtjänster som skolan har. Eleverna ska kunna ha tillgång till ett dokument på Classroom där dom kan dela sina fynd till skådespelaren.

Lektionstid / ställtid och lunch 09.50-12.30 (120+ min)
Eleverna: här finns tid för eventuell annan lektion enligt schema, samt tid för skollunch. Under denna tid bearbetar skådespelaren materialet och väver in det i ritualen. Även tid för lunch, och för att ställa iordning av spellokalen.

Ritualen 12.30-13.30 (60 min)

Plats: skolans mörkaste rum, gärna källarlokal/skyddsrum. En introduktion till ritualen ges innan eleverna välkomnas in i lokalen. Introduktionen kan med fördel ges i klassrummet, och att eleverna sedan går till spellokalen. Finns utrymme direkt utanför lokalen kan introduktionen också ges där. Lokalen ska vara helt mörklagd, och möblerad med stolar i en cirkel. Totalt tid för ritualen är cirka 60 minuter.

Eftersamtal 13.30-14.30 (60 min)

Plats: klassrum eller samma lokal som föreställningen om det krävs. Samtal om den ritual eleverna precis upplevt. Sker på plats direkt efteråt. Kan ske i samma lokal som föreställningen, om klassrum/bibliotek finns i direkt anslutning kan samtalet också ske där, men det är bra att ta samtalet direkt.

Förberedelser- av dig som pedagog

• Boka en passande lokal: Rit utspelar sig i en ritualcirkel där publiken sitter på stolar. Så lokalen behöver minst ha plats för hela publiken (max 30 personer) sittande på stolar i en cirkel. Extra roligt är om ni hittar en lokal som känns spöklik, kanske har ni ett mörkt källarförråd, ett gammalt skyddsrum, en kallvinda som står tom. Och om detta saknas på skolan kanske ni har en hembygdsgård eller en annan lokal nära skolan ni kan låna? En lokal som det passar att hitta på en spökhistoria kring.

Krav på lokalen:

  • Rymmer en cirkel av 30 stolar, ca 6 x 6 m

  • Ska kunna bli helt mörklagd

  • Har ett vanligt eluttag

  • Är ok att tända levande ljus i

  • Tillgång till lokalen minst 3 timmar (60 min innan föreställningstid, 60 min för föreställning och 60 min efter föreställning för att packa ihop föreställniingen efter genomfört eftersamtal)

  • Mörklägga lokalen.

    För att Rit ska komma till sin rätt vill vi ha ett helt mörklagt rum. Då menar vi inte neddragna persienner eller halvtäckande mörkläggningsgardiner. Utan HELT MÖRKT, så pass att du snubblar om du går utan lampa. Bäst är därför att välja en lokal med inga eller få fönster eller glasdörrar. Tips är att tyger sällan täcker helt, träskivor eller flera lager svarta sopsäckar kan vara en bättre lösning. Om ni inte vet hur ni ska lösa detta kontakta oss så har vi möjlighet att ta med extra mörkläggningstyger.

  • Ställ fram stolar till elever och medföljande pedagog. Enligt följande skiss:

  • Ett frivilligt förarbete där eleverna kan delta med att göra historisk research om sin egen skola. Material som sen kommer att införlivas i föreställningen.

    Varje föreställning av Rit är unik och kommer skapa en spökhistoria inspirerad av äkta historiska händelser på spelplatsen. Därför gör vi research om skolan och dess plats innan varje föreställning. Om ni vill kan ni delta i researcharbetet, detta är dock helt frivilligt. I slutet av handledningen finns tips och handledning om ni vill arbeta med historisk research av skolan innan föreställningen. Kontakta Love om ni gör detta så att han kan införliva ert arbete i föreställningen.

  • Förbered en klassrumsuppgift till de elever som väljer att avstå från att delta i ritualen.

    Om någon elev av något skäl inte vill delta i föreställningen pga att den innehåller ritualer vill vi att det finns en förberedd teoretisk uppgift hen kan arbeta med istället. Ni som lärare vet förstås bäst vilken nivå och utformning som passar bäst för era elever. Kanske är det helt enkelt att förbereda sig inför ett kommande prov? Men annars kan ni använda den frivilliga researchuppgiften i slutet av dokumentet och låta elever som inte kan delta i ritualen arbeta med skolans historia, så återknyter vi till det i eftersamtalet. Eller, om ni redan arbetat med researchen som ett förarbete, låta dem skriva sin egen påhittade spökhistoria om skolan.

Under föreställningen- för dig som pedagog

Er uppgift under föreställningen är dels att vara där som pedagog och dels att följa med ut om någon elev av någon anledning behöver lämna föreställningen. Love kommer även innan ge eleverna en kort förklaring om vad som kommer att hända och ge dem valet att avstå och istället göra den alternativa uppgiften ni förberett. För att ni som pedagoger ska vara så förberedda som möjligt och kunna förbereda eventuella känsliga elever kommer ni här få reda på lite mer om vad som kommer att hända under ritualen. Berätta dock inte mer än absolut nödvändigt för eleverna för att undvika spoilers, Love kommer att hålla en introduktion innan föreställningen som förmedlar det viktiga.

Är det något ni funderar på för inför föreställningen eller kring någon särskilt elev kan ni höra av er till Love innan så hittar vi en bra lösning så alla känner sig trygga i upplevelsen.

Så här går Rit till:

Eleverna samlas i klassrummet och får namnlappar i den färg som hör till deras stjärntecken.

  • Love förklarar vad de ska få vara med om, och ger dem valet att avstå.

  • Eleverna leds till ritualrummet och placeras i cirkeln utifrån vilken färg de har på sina lappar (de kommer alltså inte få sitta bredvid vem de vill).

  • Eleverna får skapa ett personligt skydd med en religiös symbol eller ett namn på någon som vakar över dem.

  • Vi sjunger alla ett enkelt mantra och klingar i klangskålar. Några frivilliga får extrauppgifter som att hålla i saker.

  • Andra frivilliga får dra tarotkort eller delta i Ouijabrädet.

  • Vi letar i den samlade researchen och hittar ett ursprung till spökhistorien.

  • Vi får “kontakt med en ande”, läskiga saker kommer att hända i rummet och det blir till slut helt mörkt.

  • Alla lämnar ritualrummet och vi återsamlas i klassrum för eftersamtal.

  • Eleverna får dela med sig av sin upplevelse och sedan ställa alla sina kritiska frågor till Love. Hen förklarar att hen lurat dem och går igenom vissa psykologiska trick hen använt och leder ett samtal kring manipulation, källkritik och andliga upplevelser.

Efter föreställningen

Att uppleva Rit kan väcka tankar och känslor, det kan vara att det kändes läskigt, att elever får frågor att tänka på kring religion och spiritualitet, eller att de vill ha svar på hur de har blivit lurade. Det är därför viktigt för oss att dessa behov tas upp på något sätt när själva föreställningen är över. Efter föreställningen kommer Love hålla i ett eftersamtal med eleverna om föreställningen i ett klassrum efteråt. Då kommer hen berätta hur hen använt sig av olika trix för att styra ritualen och det är i eftersamtalet eleverna kommer kunna förstå vikten av källkritik och hur lätt det är att bli manipulerad till att tro att något är sanning eller fakta om en avsändare vill styra en.

Frivilligt förarbete- researchuppgift

Varje föreställning av Rit är unik och kommer skapa en spökhistoria inspirerad av äkta historiska händelser på spelplatsen. Därför gör vi research om skolan innan varje föreställning och där finns ett ypperligt tillfälle för er att införliva detta i historieundervisningen. Ett förslag är att ni håller i en lektion där eleverna får i uppgift att ta reda så mycket de kan om skolan och områdets historia med extra fokus på lokala spökhistorier och att ta fram dokument, kartor och fotografier som kommer skrivas ut och användas som rekvisita i föreställningen. Ju mer desto bättre så skicka allt ni kan hitta! Extra fokus för föreställningen är perioden 1850-1950 så fokusera gärna där, men även tiden före och efter detta är intressant.Sedan mailar ni allt detta till skådespelaren Love eller lägger det i en delad mapp på google Drive där hen kommer åt det. Gör helst detta senast en vecka innan föreställningen så hen säkert hinner ta del av det, meddela gärna Love om ni tar på er projektet så kan kan hen invänta ert arbete. Ingenting står eller faller med detta arbete då hen även kommer göra sin egen research för att komplettera den ni gjort.

Nedan kommer förslag på metoder för att söka information och få fram dokument:

  • Biblioteket

    Håll lektionen på skolbiblioteket eller det lokala folkbiblioteket om ett sådant finns. Dessa har ofta en avdelning med lokalhistoria, be bibliotekarierna hjälpa er. Scanna in eller fotografera intressanta avsnitt i böcker, dela upp klassen i grupper för olika tidsperioder och använd biblioteksdatorernas särskilda söktjänster. Se om det finns böcker med lokala sägner eller spökhistorier som utspelar sig nära skolan.

  • Hembygdsföreningar och museer

    Ta kontakt med er lokala hembygdsförening eller ett närliggande historiskt museum. Kanske kan ni göra ett besök? Ta hjälp av personalen i ert sökande? Ofta finns det även digitaliserade samlingar med beskrivningar av gårdar och gamla fotografier. Besöker ni en fysisk utställning? Fotografera av bilder och texter och skicka till Love.

  • Kartor

    På lantmäteriets tjänst Historiska kartor finns det tillgång till enorma mängder kartor och andra historiska dokument gällande markfördelning från historien. Sök reda på er skola och ta skärmdumpar på intressanta kartor. Många av kartorna kräver en så kallad “DJVU viewer” då de visas i ett särskilt filformat för skannade dokument. Enklast är att ladda ned en “Extension” till webbläsaren med de finns även som fristående program. DJVUViewer till Chrome

  • Tidningsartiklar

    Hos bland annat kungliga biblioteket finns det omfattande digitala arkiv med gamla tidningsartiklar. Du kan söka på orter, årtal och fria sökord. Se vilka artiklar som finns om er skola och orten den ligger i. Många artiklar är dock upphovsrättsskyddade och de tidningarna kommer ni endast åt via vissa certifierade datorer. Som tur var finns dessa ofta på bibliotek så om ni håller till på ett bibliotek, fråga bibliotekarien om de har kungliga bibliotekets tidningsarkiv. Vill ni vara riktigt ambitiösa kan ni kontakta er lokaltidning och höra om de har ett eget arkiv med historiska artiklar ni kan få söka i. Kungliga bibliotekets dagstidningsarkiv

  • Fotografier

    Extra intressant för föreställningen är gamla fotografier! Har ni någon samling med gamla fotografier från skolan? Ofta går det att hitta digitaliserade fotografier i olika samlingar på nätet, fråga bibliotekarien, hembygdsförening- ar och lokala släktforskare. Scanna in eller hitta så högupplösta bilder som möjligt och skicka till Love.

  • Fornsök

    Riksantikvarieämbetet har en fantastisk karttjänst där ni kan leta fram fornminnen som hittats kring er skola, kanske döljer det sig en vikingagrav där? En samisk offerplats? Eller en ödetomt från 1800-talet? Klicka på fynden och se om det finns “Dokument och bilder”, där finns ibland arkeologens handskrivna fynddagböcker.

  • Googla

    Sist men inte minst ska ni googla och se vad ni kan hitta den vägen. Här är det såklart viktigt att vara källkritisk men den frågan kommer också tas upp i efterarbetet så ta i det här skedet med allt material ni hittar, hur spekulativt det än är! Finns det en wikipediasida för skolan eller orten är det fota en bra start, hitta källhänvisningarna och se om ni kan ta reda på mer. Testa annars dessa sökord:

Exempelskola/Exempelort spökhistorier

Exempelskola/Exempelort gamla bilder

Exempelskola/Exempelort historia

Exempelskola/Exempelort sägner

Exempelskola/Exempelort spöken

Exempelskola/Exempelort 1800 (testa googla olika decennier)