Lärarhandledning Andra person singular


Om du vill läsa mer om pjäsen, se bilder eller dylikt så besök pjäsens sida här

I Andra person singular förvandlas publiken till ett kollektivt DU som färdas genom berättelsen genom att göra val.
Istället för att spela teater FÖR dig är föreställningen ett spel som DU spelar, skådespelaren är en spelledare som guidar dig genom ett äventyr som ingen av er vet hur det ska sluta.

Här följer lite praktisk information kring besöket:

● Föreställningen spelas i klassrum på er skola, allra helst i klassens hemklassrum. Om det inte är möjligt så gärna i ett annat klassrum som de ofta befinner sig i.

● Det är en interaktiv föreställning där barnen får göra val genom handuppräckning. Ingen elev eller lärare kommer tvingas spela teater eller säga något om de inte vill.

● Skådespelaren Love Ersare kommer att ikläda sig rollen som inspirationsföresläsaren, proffspedagogen och mind hackern Sören Mesmer och det är i den rollen som eleverna kommer att möta hen.

● Föreställningen är ca en timme lång. Skådespelaren behöver tillgång till klassrummet ca 60 minuter innan föreställningens start. Du som ska vara tillsammans 0med klassen och se föreställningen får gärna möta upp vid klassrummet, i annat fall skicka dit någon annan som kan öppna.

INNAN FÖRESTÄLLNINGEN:

Berätta gärna för eleverna vad som förväntas av dom som publik i just den här föreställningen: 

De ska sitta på stolar i klassrummet. 

Klassrummet kommer eventuellt att se annorlunda ut än de är vana vid.

De kommer att få göra olika val genom att peka med armen.

I övrigt ska de bara sitta ner, lyssna och hänga med.

APSmetoden.se är en hemsida som tillhör Sören Mesmer och APSmetoden där ni tillsammans kan se en introduktionsfilm, läsa lite bakgrundsinformation och lyssna på en avslappning, båda knyts in i föreställningsupplevelsen men är inte obligatoriska.

Förberedelser:

  • Skriv ut den här affischen och sätt upp i tex i korridorer eleverna rör sig i, och iaf en utanför klassrummet, nån dag innan föreställningen.

  • Klassrummet behöver mörkläggas så gott det går, helst med mer än persienner. Det gäller också fönster ut mot korridorer och angränsande rum. Det är för att lampor och projektioner i föreställningen ska synas så bra som möjligt och för att klassen ska få lugn och ro.

  • Ett bord som är minst 55 cm djupt ska ställas upp 150 cm från whiteboarden. Där kommer föreställningens projektor att stå. (Det kan tex vara klassrummets kateder)

  • Bänkar och bord ska riktas framåt mot Whiteboardtavla/smart board eller annan vit yta likt en klassisk klassrumsmöblering. Se bild

EFTER FÖRESTÄLLNINGEN

Spela spelet

Till föreställningen finns ett spel byggt på plattformen Twine där eleverna själva kan klicka sig igenom berättelsen. De kan testa att göra de val som de inte gjorde i föreställningen och försöka hitta alla de nio sluten. Ni hittar spelet via den här länken. Lösenord till sidan är Sören.

Spelet går att översätta till andra språk än svenska genom att öppna det i webbläsaren Google Chrome. Högerklicka var som helst på sidan. Klicka sedan på Översätt till [språk].För att ändra språk i webbläsaren så finns instruktioner här

Göra spel/berättelse i Twine

Sin egen berättelse: ca 45 min
Twine är en enkel spelmotor anpassad för berättande flervalsspel, samma motor som föreställningen är skriven i. Via mailadressen twinery.org kan eleverna hitta den plattformen och testa att skriva ett eget spel/egen berättelse. Det är ett roligt och lite annorlunda sätt att kombinera skrivande och programmering.

Här finns en youtubefilm (tutorial) som förklarar hur du enkelt börjar göra berättelser i Twine:

Twine 2.0 - Introduction / Tutorial #1

Tips! Du kommer behöva veta hur du gör dessa symboler på ditt tangentbord:

[   -fyrkantig parentes vänster hittas på tangent 8 i kombination med alt eller option

]   -fyrkantig parentes höger hittas på tangent 9 i kombination med alt eller option

$  -dollartecken hittas på tangent 4 i kombination med alt eller option

Några förslag på starter för spelet/berättelsen:

Du kommer in i en grotta, du kan gå till höger eller vänster

Du vaknar på morgonen och väljer vad du ska klä på dig, äta till frukost osv

Du kommer in i ett stort lyxigt hus, du kan gå till olika rum

Du träffar en mystisk varelse på väg till skolan som tar dig med på en magisk resa där du får göra olika val

Prata om föreställningen

Att prata om scenkonst är både viktigt och svårt. Här kommer några tips: 

-Vänta gärna med att prata om pjäsen i helgrupp till dagen efter ni sett den, eller senare. Då får alla tid att landa i sina intryck och man undviker att “prata sönder” upplevelsen.

-Prata inte bara om vad ni tyckte; bra eller dåligt. Börja med öppna frågor som: 

Vad såg ni? Vad hände i rummet? Vad var spännande? Var det något ni inte förstod? Kan vi hjälpas åt att förstå i så fall? Vad tar ni med er?