Lärarhandledning till pjäsen Lyssnaren

Du och barngruppen du arbetar med ska få se teaterföreställningen Lyssnaren! I denna handledning hittar du information om:

  • Handling &tematik

  • Hur pjäsen går till

  • Tillgänglighet

  • Förberedelser för er som spelplats

  • Förslag på efterarbete

    Om du vill läsa mer om pjäsen, se bilder eller dylikt så besök pjäsens sida här

Handling & tematik

Lyssnaren är en föreställning som handlar om tystnad och om ljud. En dag slutar Hugo prata på förskolan. Hemma kan han prata hur mycket som helst men på förskolan går det inte. Han upptäcker då istället tystnaden och alla små ljud som finns överallt och att ljuden inte alltid är precis vad man först trodde.

Idén till Lyssnaren kom ifrån att vi ville utforska hur teater kan påminna de lugnare stunderna under en förskoledag; läsvila, sovvila eller avslappningsövningar. Vi har inspirerats av olika avslappningsmetoder som avslappningsmusik, avslappningsvideor och ASMR (autonomous sensory meridian respons) där olika typer av ljud som viskningar och knäppanden skapar ett lugn hos den som lyssnar/tittar.

Hugo, huvudpersonen i föreställningen, kan inte prata på förskolan men pratar obehindrat hemma. Detta tillstånd kallas för selektiv mutism. Det är en ångestproblematik som drabbar ca 0.7- 0.8 procent av alla barn.Selektiv mutism innebär att man har ett normalt talat språk och pratar fullt ut i vissa miljöer, men är helt eller delvis tyst i andra miljöer. Vanligen pratar barnet med familjen i hemmet, och ibland med någon kamrat, men är tyst i förskola/skola. Problematiken visar sig som en ofrivillig låsning som gör det omöjligt att prata. Låsningen kan vara olika stark. Vissa barn vågar göra ljud eller kommunicera med hjälp av gester, medan andra är helt oförmögna att kommunicera utanför hemmet. Då tystnaden är ofrivillig hjälper det inte att tjata på barnet. Tvärtom leder tjat och press till en ännu större låsning. Om man vill veta mer om selektiv mutism så finns ett projekt som heter Tala om tystnad, finansierat av Allmänna arvsfonden. Tala om tystnad tillhandahåller kunskap om selektiv mutism och arbetar för att synliggöra diagnosen.Här finns en länk till deras hemsida:

Hur pjäsen går till

Lyssnaren är en lågmäld och lite meditativ föreställning som varje publikmedlem upplever via trådlösa hörlurar. Med hjälp av skuggspel, film, musik och ljudeffekter får barnen följa med in i Hugos värld där han sitter bakom en gardin på förskolan och lyssnar på allt som händer utanför.

Föreställningen börjar ute i hallen där skådespelarna presenterar sig och spelar en kort introduktionsscen. Om det finns en bänk eller liknande kan barnen gärna sitta där, annars på golvet. Efter första scenen kommer gruppen att få följa med in en större lokal där alla barn och vuxna får ta på sig trådlösa hörlurar och komma in i tältet där resten av föreställningen utspelar sig. Barnen sitter på en matta på golvet, vuxna kan få sitta på stolar bakom barnen om det är för obekvämt att sitta på marken. Föreställningen är ca 40 minuter lång.

Tillgänglighet

Föreställningen är på svenska och mycket av berättelsen ligger i texten men även de barn som inte förstår svenska kan delvis följa med via bilder och ljud. Vår erfarenhet är att även barn som annars kan ha svårt att sitta still blir fångade av föreställningens form och klarar det utan problem. Man behöver vara hörande och kunna sitta ner på ett golv i 30 minuter. Föreställningen går att ta del av även om man inte är seende tack vare den rika ljudbilden.

Förberedelser av er som spelplats

Vi behöver en yta på 4x6m meter för att bygga upp föreställningen. Min takhöjd 2.6 m. Ytan måste vara fri från möbler och eventuella saker som hänger i taket. Fönster ska vara fördragna med persienner eller liknande. Det behöver inte bli fullständigt mörkt.Vi behöver ha lokalen för oss själva 60 minuter innan föreställning och 30 minuter efteråt.

Förslag på efterarbete

LJUDSAGA

I föreställningen använder vi oss av olika vardagliga föremål för att skapa ljudeffekter. Med hjälp av den speciella mikrofonen vi använder kan även små ljud förstärkas och låta som något helt annat, exempelvis blir bruset från en läskburk till ett regn. Med hjälp av enkla ljudeffekter kan man göra en saga mer levande. De som lyssnar får gärna blunda. Testa er fram!

Här kommer några tips på material:

  • Prassel, sprakande, knäppande -Papper och kartong

  • Steg utomhus -tvättsvampar

  • Regn och hagel- ett rör med ris i

  • Små saker (bär, juveler, grus) -plastpärlor

  • Knarrande -potatismjöl i en ballong eller bunke

  • Vatten som hälls upp eller droppas från en behållare till en annan

ATT INTE VÅGA/KUNNA PRATA

Lyssnaren handlar om att inte våga eller kunna prata. Det är ju något som alla kan drabbas av vid olika tillfällen i livet, om än inte i samma utsträckning som huvudpersonen i pjäsen. Några frågor att ställa till barnen om detta kan vara: Finns det tillfällen då du velat prata men inte vågat? Vad hände då? Hur kändes det? En annan sak som de flesta barn har erfarenhet av är att möta andra barn som de inte kan prata med, kanske på grund av att barnet pratar ett annat språk eller av olika anledningar har svårt med talet. Vad kan man leka som inte kräver att man kan prata med varandra? Hur frågar man någon om den vill leka ifall den inte förstår vad man säger?

SKUGGSPEL

I Lyssnaren använder vi oss av skuggspel där vissa roller syns som skuggor på en vit duk. Det är enkelt att göra ett eget skuggspel! Allt som krävs är en stark lampa och en vit vägg. För att skapa skuggorna kan man använda händer, huvud eller utklippta figurer i tjockt papper. Med skuggfigurerna kan man göra en enkel skuggteater av en barnbok eller saga och barnen kan turas om att spela rollerna.

LJUD-BINGO

Utomhus finns många ljud, oavsett om er förskola ligger i en bullrig stadsmiljö eller i en susande skog. Den här leken passar bra att leka om man ska på promenad. Innan man går ut så bestäms ett antal olika ljud som barnen ska lyssna efter. Det kan vara en bil, en fågel, nån som ropar, löv som prasslar, en bäck som porlar, en lastbil som backar, en hund som skäller osv. Ett bra tips för att hålla reda på ljuden är att samla dem på fingrarna, alltså att tummen tex är billjudet, pekfingret är löv som prasslar osv. För varje ljud som ni hör så kan barnen vika bort ett finger. Ett annat sätt att hålla reda på ljuden är ju såklart att skriva ner dem på ett papper eller att rita bilder av dem.

SPELA IN LJUD

Låt barnen spela in olika ljud de hittar på förskolan med hjälp av en mobiltelefon, bandspelare eller läsplatta. Ljuden kan man sedan spela upp för de andra i gruppen som får gissa var ljudet kommer ifrån. Det kan vara enklare om man avgränsar uppgiften till att spela in tre olika ljud eller liknande.