Lärarhandledning Andra person singular - Skapande skola


Om du vill läsa mer om pjäsen, se bilder eller dylikt så besök pjäsens sida här. I den här handledningen får du information om:

  • Förslag på schema

  • Förberedelser av dig som pedagog

  • Workshop - Spela spelet

  • Workshop - Skapa sitt eget spel

  • Prata om föreställningen

    Har du några övriga frågor är det bara att höra av er direkt till skådespelaren Love.

    Förslag på schema

    Dagen kommer bestå av tre delar:

  • Föreställning. Först får barnen se en föreställningen Andra Person Singular.

  • Spela spelet. Sedan kommer de att få spela ett spel som är en version av föreställningen, och förstå hur berättelsen är uppbyggd.

  • Skapa eget spel och berättelse. Till sist kommer de att få skapa sitt eget berättelsespel i spelmotorn Twine. Allt detta sker i det egna klassrummet (eller ett annat rum om det passar bättre för er)

    Schema för dagen

    Det här är ett förslag, exakta tider och raster kan anpassas efter era rutiner.

    08:30-09:30 (60 min): Love riggar upp för föreställning i ert klassrum eller annan lokal.
    09:30-10:30 (60 min): Barnen får se föreställningen “Andra Person Singular”.
    10:45-12:00 (45 min): Spelet: Barnen får spela spelet, här behövs dator och hörlurar till alla.
    12:00-13:00 Lunch: Tid och längd kan anpassas efter era rutiner
    13:00-14:00 (60 min): Barnen får skapa sitt eget spel, här behövs dator till alla

Förberedelser av dig som pedagog

  • Det är jättebra om ni förbereder klassen på att de får en ovanlig skoldag. Förbered barnen på att det är en interaktiv föreställning där barnen får göra val genom handuppräckning. Ingen elev eller lärare kommer tvingas spela teater eller säga något om de inte vill. De behöver bara sitta ned, lyssna och hänga med.

  • Skriv den här affischen och sätt upp i tex i korridorer eleverna rör sig i. Men gärna minst en affisch utanför klassrummet, nån dag innan föreställningen.

  • Om ni vill spela med lite extra kan ni besöka APSmetoden.se tillsammans med klassen dagarna innan. Hemsidan tillhör karaktären Sören Mesmer där ni tillsammans med barnen kan se en introduktionsfilm, läsa lite bakgrundsinformation och lyssna på en avslappning. Allt detta blir en del av och knyts in i föreställningsupplevelsen men det är inte obligatoriskt. Love kommer att anlända till skolan i roll så ni får gärna spela med genom att säga till barnen att de ska få en inspirationsföreläsning istället för att säga teaterföreställning.

  • Teknikbehov
    Till momentet när barnen får spela spelet behövs dator och hörlurar till alla.

  • Lokalbehov
    Föreställningen spelas i er klassrum (eller annan lokal om vi kommit överens om det). Barnen kommer sitta på stolar framför bänkar hela föreställningen. Föreställningen är ca en timme lång. Love behöver tillgång till klassrummet ca 45 minuter innan föreställningens start. Du som ska vara med klassen och se föreställningen får gärna möta upp vid klassrummet, i annat fall skicka dit någon annan som kan öppna.

    Klassrummet behöver mörkläggas så gott det går, helst med mer än persienner. Det gäller också fönster ut mot korridorer och angränsande rum. Det är för att projektioner i föreställningen ska synas så bra som möjligt och för att klassen ska få lugn och ro.

    Ett bord som är minst 60 cm djupt ska ställas upp 150 cm från whiteboarden.Där kommer föreställningens projektor att stå. (Det kan tex vara klassrummets kateder)

    Bänkar och bord ska möbleras så de riktas framåt mot Whiteboardtavla/smartboard eller annan vit yta likt en klassisk klassrumsmöblering. Se bild

Workshop -Spela spelet

Efter att de fått en rast samlas klassen igen i klassrummet. Love är nu inte längre i karaktär, och de får chansen att ställa frågor och höra mer om arbetet med föreställningen. På sina skoldatorer guidas klassen till en hemsida där de kan spela den digitala versionen av berättelsen. Här får de alla själva vandra genom historien, göra sina egna val och leta olika slut. Love vandrar runt bland dem, samtalar tyst, ger råd och tips. Lyckas klassen hitta alla de 9 möjliga sluten

Det enda eleverna behöver för att spela spelet är en dator eller padda med webbläsare och ett par hörlurar. Om ni vill smygtitta på spelet hittar ni det här, Lösenord till sidan är Sören. Om ni har flerspråkiga elever rekommenderar vi att använda webläsaren Chrome. Ni kan då högerklicka var som helst på sidan. Klicka sedan på Översätt till [språk], för att byta språk klickat ni på de tre prickarna i rutan som dyker upp.

Sedan visar Love hur spelet är byggt i spelmotorn Twine, går igenom några grundläggande programmeringsbegrepp och förklarar hur de efter lunch ska få bygga sitt eget berättelsespel.

Workshop -Skapa sitt eget spel

Love guidar barnen genom den enkla spelmotorn Twine som är anpassad för att skriva flervalsberättelser. Vi skapar en testberättelse tillsammans och sedan får de alla skapa sin egen interaktiva historia i du-form. En kombination av skapande svenska och programmering. Även här behöver alla elever en egen skoldator och kommer få arbeta mycket självständigt. Love kommer gå runt och hjälpa alla men det är bra om deras lärare som känner eleverna hjälper till då hen vet vilka som kan behöva extra stöd.

Om ni vill kan ni förbereda er genom att lära er grunderna i Twine innan lektionen, förslagsvis genom en introduktion på Youtube. Men det är helt frivilligt, Love kommer visa allt från grunden på lektionen. Twine är en enkel spelmotor anpassad för berättande flervalsspel, samma motor som föreställningen är skriven i. Via mailadressen twinery.org kan eleverna hitta den plattformen och testa att skriva ett eget spel/egen berättelse. Det är ett roligt och lite annorlunda sätt att kombinera skrivande och programmering.

Här finns en youtubefilm (tutorial) som förklarar hur du enkelt börjar göra berättelser i Twine:

Twine 2.0 - Introduction / Tutorial #1

Tips! Du kommer behöva veta hur du gör dessa symboler på ditt tangentbord:

[   -fyrkantig parentes vänster hittas på tangent 8 i kombination med alt eller option

]   -fyrkantig parentes höger hittas på tangent 9 i kombination med alt eller option

$  -dollartecken hittas på tangent 4 i kombination med alt eller option

Några förslag på starter för spelet/berättelsen:

Du kommer in i en grotta, du kan gå till höger eller vänster

Du vaknar på morgonen och väljer vad du ska klä på dig, äta till frukost osv

Du kommer in i ett stort lyxigt hus, du kan gå till olika rum

Du träffar en mystisk varelse på väg till skolan som tar dig med på en magisk resa där du får göra olika val

Prata om föreställningen

Att prata om scenkonst är både viktigt och svårt. Här kommer några tips: 

-Vänta gärna med att prata om pjäsen i helgrupp till dagen efter ni sett den, eller senare. Då får alla tid att landa i sina intryck och man undviker att “prata sönder” upplevelsen.

-Prata inte bara om vad ni tyckte; bra eller dåligt. Börja med öppna frågor som: 

Vad såg ni? Vad hände i rummet? Vad var spännande? Var det något ni inte förstod? Kan vi hjälpas åt att förstå i så fall? Vad tar ni med er?