Skip to content

VARA

-en fantasifull humoristisk modernisering av Hamlet

Vara är en fantasifull humoristisk modernisering av Hamlet. En klassrumsföreställning om att försöka lösa det som inte går att lösa. Om barnets försök att ta makten över en situation vuxenvärlden har valt åt sig själva men som även kastar om barnets liv. Om att det är mycket lättare att tro än att veta, men även mycket farligare. Med humor och fantasi följer publiken Hamlet genom hennes försök att greppa den nya situationen och att få alla att sluta tycka synd om henne.

Hamlets pappa är död. Eller, han är inte död, men han har flyttat. När Hamlets mamma sa att hon inte ville vara gift med Pappan längre blev han en annan. Dessutom har Hamlets mamma träffat en ny, en Claudius som Hamlet är övertygad har ett finger med i uppbrottet mellan pappan och mamman. På natten hemsöks Hamlet av nattpappan, den glada pappan som leker och pratar. I en lägenhet på andra sidan stan sitter dagpappan och väntar på att Hamlet ska komma och hälsa på. Samtidigt har Claudius börjar vara mer hemma hos Hamlet och Mamman. Men Hamlet ska avslöja honom och ställa allt till rätta. För det är så det funkar va? Eller?


Vara är en viktig pjäs för målgruppen. Generellt säger man att barn visar sina känslor snarare i beteende än att kunna sätta ord på dom och just därför kan de behöva konstens hjälp att prata om vad de känner, då vuxna är bättre på att förstå ord. Att se en pjäs som utgår från ett barns perspektiv och syn på en av sina föräldrar kan öppna upp för en möjlighet att sätta ord på sitt eget liv. I efterarbete till föreställningen ingår ett underlag där eleverna kan öva på att ge kommentarer och framföra sina egna åsikter samt att berätta om vardagliga händelser.MÅLGRUPP: 6-9 år
MANUS & REGI: Emil Nilsson-Mäki
MEDVERKANDE PÅ SCEN: Karin Malmberg som Hamlet, Daniel Rudstedt som Hamlets pappa och Claudius
KOSTYM, SCENOGRAFI & REKVISITA: Frida Allberg
LJUSDESIGN: Jonas Olsson
LJUDDESIGN: Anton Teljebäck
FÖRESTÄLLNINGSBILDER: Elin Berge