Skip to content

SÄLLSKAPSRESA TILL GOLGATA

ÄNTLIGEN DAGS FÖR KORSFEST!

Väldigt löst baserat på filmklassikern Sällskapsresan och korsfästelsen av Jesus presenterar Skuggteatern ett scenkonstverk som tar sig an samtidens allt mer extrema upplevelseturism och reality-tv. I Sällskapsresa till Golgata doppar vi tårna i turismens baksidor; om jakten på att bli den som upplevt det mest extrema, det mest genuina och det där super-unika tillfället som sen kan återberättas för släkt, vänner och barnbarn. Allt detta samtidigt som äktenskapet krisar, tonåringen gör uppror och hjärtan krossas.


Sällskapsresa till Golgata är precis vad det låter som: en vild, färgstark och skamlös korsning mellan 80-talets stora humorfavorit Sällskapsresan, och bibelns berättelse om Jesus korsfästelse. Formatet lånar från klassisk commedia dell’arte, med parodiska och tydligt igenkännbara karaktärer, och med ett manus som låter skådespelarna själva ta ut svängarna och improvisera. I commedia dell’arte kallas en sådan sekvens för “lazzi”, ett utrymme i manus där det saknas repliker och blott finns en enkel instruktion. Den får skådespelarna lösa själva efter kvällens humör, och gärna med inspel från publiken. Varje föreställningen kommer med andra ord att ha sina unika inslag.

I föreställningen möter vi Mamman, Pappan och Sonen som äntligen ska få resa bort och njuta av SEMESTER! Och vad kan stärka livsandarna mer än att åka till ett exotiskt land, betrakta andras elände, och toppa med en avrättning? Låter det extremt? Vi har lånat från verkligheten. Upprinnelsen till föreställningen är ett överhört samtal på ett café, där en grupp vänner pratar om hur de rest på “avrättningsresa” till Saudiarabien. Som om det vore ett etablerat begrepp. Ett sådant samtal går inte att skaka av sig, utan det var tvunget att bli en föreställning.

I vår version går resan till den mest kända avrättningen i världshistorien. För den som kan sin religionshistoria finns flertalet referenser att upptäcka, lånade från korsfästelsen av Jesus. Jesus själv däremot spelar ingen huvudroll i föreställningen, vi riktar istället strålkastarljuset mot de som ser på.

Nej, nu blev det mycket allvar. Det här är också en fest! Med levande musik från start till mål, skriven och framförd av kapellmästare Joel Sjödin. Dessutom plockar våra skådespelare fram instrumenten, visste ni att Karin Malmberg spelar durspel? Kom och se!  Föreställningen har också glitter! Karaoke! Slap-stick-humor! Blinkande ljus! Springa i dörrarna-fars! Sexy time!

Inget att tveka på. Följs med oss på charter till Jerusalem, där resans grisfest är korsfästelsen av Jesus och där alla genomgår sin egen golgatavandring.

Avgångar från Kulturhuset Klossen på Ålidhem, Umeå
16/9 – Slutsålt
17/9 – Slutsålt
18/9 – Slutsålt
22/9 – Boka via Biljettcentrum.com
23/9 – Boka via Biljettcentrum.com
24/9 – Boka via Biljettcentrum.comMÅLGRUPP: vuxna
MANUS & REGI: Emil Nilsson-Mäki
MEDVERKANDE PÅ SCEN: Emil Nilsson-Mäki (Reseledaren), Karin Malmberg (Mamman), Magnus Nilsson-Mäki (Pappan), Love Ersare (Sonen), Joel Sjödin (kapellmästare)
KOSTYM, SCENOGRAFI & REKVISITA: Frida Allberg
LJUSDESIGN: Jonas Olsson
LJUDDESIGN OCH LIVEMUSIK: Joel Sjödin
PRODUCENT: Elenor Nordström
GRAFISKT MOTIV: Hugo Sundkvist
FÖRESTÄLLNINGSBILDER: Elin Berge