Skip to content

KÖTTBERGET – ETT ANSVARSFULLT FÖRSLAG

affischkottberget
“Alla vet vad köttregistret är, majoriteten är anmälda och ser det som en förutsättning för fortsatt liv på jorden. Men historien om hur allt började, vilka händelser som ledde fram till vårt livs viktigaste blankett, är något som många inte känner till. Detta vill vi på Galleri Staten ändra på. Det var en förbjuden tanke som bubblat i människor under en lång tid, men som få vågat formulera. När någon väl gjorde det öppnades dammluckorna och revolutionen var ett faktum. Eftersom denna folkrörelse startade från vänsterkanten hade konsten tidigt en framträdande roll i att ge uppmärksamhet till de då mycket kontroversiella frågorna om begränsad livslängd och donation av sitt eget kött.
Detta ger oss en unik möjlighet att berätta historien om vår livstids största samhällsförändring genom de konstverk som producerats allt sen den där omdiskuterade matlagningskursen.  Att kurera denna utställning har varit oerhört krävande, men bland det roligaste och viktigaste jag gjort. Välkomna”
/Svea Diotima  – Curator för Köttberget – Ett ansvarsfullt förslag (Galleri Staten)

I det satiriska scenkonstverket “Köttberget – ett ansvarsfullt förslag” undersöker Skuggteatern var gränsen går mellan teater och utställning. Publiken blir galleribesökare som får ta del av en guidad visning i en möjlig fram- eller samtid. Genom att ta avstamp i en fiktiv händelse och följa dess konsekvenser vill vi utforska hur extrema idéer går från radikala till accepterade på bara några år. Vi ställer frågor om vad som kan hända när en samhällsdebatt omvandlar människor till resurser och siffror, om det enbart är positivt att vi blir allt äldre och vad som egentligen är ett lyckligt liv.

MÅLGRUPP: från 15 år
KONCEPT, IDÉ, KONSTVERK: Skuggteatern
CURATORS: SVEA DIOTIMA & HOLGER HANSSON: Frida Allberg, & Emil Nilsson-Mäki
KAROLINA: Karin Malmberg
DAN: Emil Nilsson-Mäki
GUIDEN, ALICE-ANDERS: Love Ersare
REGI: Emil Nilsson-Mäki
KOSTYM: Frida Allberg
LJUSDESIGN: Jonas Olsson
PRODUCENT: Emma Burström & Frida Allberg
AFFISCHBILDER: Samuel Pettersson
FÖRESTÄLLNINGSBILDER: Elin Berge