Skip to content

HEM LJUVA ÅLIDHEM

”Aldrig har jag fått tårar i ögonen så snabbt under en teaterföreställning, det tar inte ens trettio sekunder. ”
”Med Ålidhem som spelplats, effektivt illustrerad på scenen med hjälp av tegelstensröda flyttkartoner, har Skuggteatern skapat en trovärdig och stark berättelse ”
Under sin drygt fyrtioåriga historia har Ålidhem i Umeå hunnit bebos och besökas, älskas och hatas av fler människor än de flesta trakter rymmer under ett sekel. Genom intervjuer och fantasier, minnen och tidningsnotiser har Skuggteatern satt ett stetoskop mot det bultande, röda tegelhjärta som är Ålidhem. Resultatet är en föreställning om två skilda uppväxter, två lägenheter som är exakt likadana fast precis tvärtom, och en ödesdiger julaftonsnatt.

Hem Ljuva Ålidhem är tredje delen i Skuggteaterns triptyk om Umeås historia där Fjäriln vingad syns på Haga var del ett och Allt kommer att bli bra del två. Hem ljuva Ålidhem är ett tvärkonstnärligt projekt med teater, dans och musik. Skuggteatern samarbetar med dansare från Nomo Daco, Northern Movement Dance Company, och musikerna Anton Teljebäck och Anders Nyberg. Manus skrivs av Elin Ruuth. Föreställningen bygger på ett grundligt förarbete och metodutveckling med stöd av Kulturbryggan. I det ingår arkivmaterial, intervjuer och en enkät.

FÖRREPORTAGE
VästerbottensKuriren
Folkbladet
RECENSIONER:
VästerbottensKuriren
Nummer
MÅLGRUPP: Från 10 år
MANUS: Emil Nilsson-Mäki
REGI: Elin Ruuth
MEDVERKANDE: Anna Ehnberg, Anders Nyberg, Anton Teljebäck, Karin Malmberg, Magnus Nilsson-Mäki, Tove Skeidsvoll
SCENOGRAFI & KOSTYM: Frida Allberg
MUSIK & LJUDKOMPOSITION: Anders Nyberg, Anton Teljebäck, Martin Jonsson Gavelin
LJUSDESIGN: Jonas Olsson
PRODUCENT: Jenny Forslund & Frida Allberg
AFFISCHFOTO & FÖRESTÄLLNINGSBILDER: Johannes Samuelsson